2020-09-22 14:30:52• hírek • Bede Emőke

Nehéz helyzetbe kerültek a Szatmár megyei sertésfarmok az ASP miatt

Ahogyan azt már a Szatmár.ro is több alkalommal megírta, Szatmár megyében még mindig jelen van az afrikai sertéspestisként ismertté vált fertőzés, mely nem csak a háztáji gazdaságok, de a sertéstenyésztésre berendezkedett farmok számára is komoly fenyegetést jelent. Utóbbiak helyzetét nem csak a vírus esetleges bejutása nehezíti, hanem az is, hogy a hatósági korlátozások miatt a vágósúlyt elérő állatokat nem tudják értékesíteni.

Szatmár megyében jelenleg 12 sertésfarmot és mintegy 75 ezer disznót érint hátrányosan a hatósági korlátozás. Annak ellenére ugyanis, hogy ezekbe közvetlenül még nem jutott be a fertőzés, mégsem tudják értékesíteni a disznókat, mivel az ASP megfékezése érdekében bevezetett óvintézkedések egyike előírja, hogy a gócpontok 10 kilométeres körzetében szigorúan tilos az élőállat-szállítás.


E problémára megoldást keresve, Radu Bud prefektus szakmai megbeszélésre hívta össze e sertésfarmok képviselőit, valamint Vasile Lucuț üzletembert. Utóbbi jelenlétét a megbeszélésen az indokolta, hogy a híres-hírhedt húsfeldolgozó tulajdonosa felajánlotta, üzeme révén segít a farmoknak a sertések mielőbbi feldolgozásában és hőkezelésében, beleértve a fagyasztást is. E megoldást egyébként az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság is elfogadhatónak tartja.


Annak érdekében pedig, hogy magát a fertőzésnek is sikerüljön mielőbb gátat szabni, a kormánybiztos arra kérte a szakhatóságot, hogy minden olyan közigazgatási egységben ellenőrizzék a sertések állapotát, melyben jelen van a gazdák által rettegett betegség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: